Hlavné menu:

Glasurit bude na výstave Techno-Classica 2018 vystavovať Jaguar MK IX z roku 1960

Glasurit sa zúčastní výstavy Techno Classica Essen
14.03.2018
Glasurit bude na výstave Techno-Classica 2018 vystavovať Jaguar MK IX z roku 1960
Glasurit bude na výstave Techno-Classica 2018 vystavovať Jaguar MK IX z roku 1960 Glasurit bude na výstave Techno-Classica 2018 vystavovať Jaguar MK IX z roku 1960
     
Glasurit bude na výstave Techno-Classica 2018 vystavovať Jaguar MK IX z roku 1960 Glasurit bude na výstave Techno-Classica 2018 vystavovať Jaguar MK IX z roku 1960

Keď sa od 21. do 25. marca stretnú priaznivci veteránov a profesionáli na veterány z celého sveta na výstave Techno-Classica v nemeckom Essene, bude tam už po siedmykrát po sebe so svojím vlastným stánkom aj Glasurit, značka s bohatou tradíciou a prvotriednych autoopravárenských farieb a lakov spoločnosti BASF.

Glasurit je od polovice roka 2016 exkluzívnym poradcom Fédération Internationale des Véhicules Anciens (FIVA) a podporuje túto celosvetovú federáciu, združujúcu kluby veteránov FIVA vo všetkých relevantných otázkach, týkajúcich sa lakovania klasických automobilov od čias vynájdenia automobilu.

Čo bude očakávať návštevníkov stánku Glasuritu v marci v Essene, prezentoval Glasurit na podujatí spojenom s predpremiérou, ktorá sa konala 15. februára v školiacom stredisku Refinish Competence Center (RCC) vo výrobnom závode spoločnosti BASF v meste Münster-Hiltrup. K pozvaným hosťom patrili aj partneri Glasuritu zo siete špecializovaných profesionálnych firiem, znalci a iní odborníci z prostredia klasických automobilov ako aj majitelia klasických automobilov Jaguar.

Na podujatí predstavil Jürgen Book, ktorý je v spoločnosti BASF zodpovedný za oblasť Classic Cars, hlavnú tému výstavného stánku Glasuritu a to „Kultúrno-historický prístup k oprave lakovania v súlade s Turínskou chartou“. Táto charta bola schválená v roku 2012 federáciou FIVA a to s cieľom dostať historické automobily do pozície chráneného kultúrneho dedičstva. Na čo musia dbať majitelia klasických automobilov, aby sa ich vozidlá reštaurovali v súlade s chartou, vysvetľuje FIVA v príručke, ktorá vyšla prednedávnom. To, čo sa nachádza v príručke k téme „Lakovanie“ nedokáže vysvetliť nikto lepšie ako samotný Jürgen Book, ktorý napísal kapitolu o lakovaní na základe poverenia FIVA.

Na samotnom podujatí a následne aj na výstave Techno-Classica predstaví Glasurit postupy lakovania, ktoré sú v súlade s chartou, ako sú oprava jednovrstvovej metalízy, minimálna možná oprava škrabancov alebo umelé zostarnutie nového lakovania.

Ako predvádzací objekt a špeciálny „magnet pre oči“ v Münstri a Essene bude slúžiť Jaguar MK IX z roku 1960, ktorý nezištne poskytol Glasuritu k dispozícii istý zberateľ. Technické údaje tohto automobilu sú veľmi dobre zadokumentované, na rozdiel od histórie jeho laku a lakovania. Glasurit na výstavnom stánku bude prezentovať, ako je možné s pomocou termografických fotografií urobiť viditeľnú skladbu laku. Tým sa dajú aj zreteľným spôsobom rozpoznať poškodenia laku a opravy.

Je to ešte patina alebo už bola prekročená hranica poškodenia laku alebo už došlo k jeho zničeniu? Táto hlavná otázka nie je ľahostajná asi všetkým majiteľom klasických automobilov. Na príklade automobilu Jaguar, ktorého lakovanie vykazovalo veľké množstvo zmien vyplývajúcich z opotrebenia, odborníci z Glasuritu názorne vysvetlia aké pomôcky pri rozhodovaní sa ponúka príručka FIVA a ktoré opravárenské postupy ponúka Glasurit, aby bolo možné vozidlá opravovať v súlade s Turínskou chartou.

Odborná profesionalita v oblasti koloristiky je ďalšou dôležitou témou Glasuritu. Na predpremiére v RCC Münster vysvetlili Till Beckmann, Jaguar Germany a Heiner Stertkamp, Jaguar Association Germany, projekt „Databáza historických farieb a odtieňov značky Jaguar“, v ktorom Glasurit a Jaguar spoločne kompletizovali históriu farieb a odtieňov tejto značky automobilov. Ako výsledok tejto práce bude prezentovať Glasurit na výstavnom stánku vitrínu s 10-mi modelmi automobilov, ktoré budú nalakované originálnymi, pôvodnými odtieňmi určenými pre Jaguar XJ, ktorý bol dodávaný na trh pred 50-mi rokmi. Okrem toho, nadšenci veteránov nájdu v stánku Glasuritu s číslom 115 v hale 2.0 opäť rady a pomoc pri otázkach farieb a lakov, napríklad ak ide o to, ako sa dá reprodukovať odtieň na základe vzorky farby.

Pre všetkých, ktorí sa nebudú môcť zastaviť vo výstavnom stánku, sú k dispozícii nazbierané historické vedomosti Glasuritu k téme „Profesionalita vo veciach farieb, lakov a koloristiky“ na internete. Služba Glasurit Classic Car Colors (www.classiccarcolors.com, v pôvodnom jazyku) ponúka nielen prístup k databáze odtieňov Glasuritu, celosvetovo najväčšiemu archívu odtieňov s viac než 250 000 odtieňmi a viac ako 600 000 receptúrami automobilových farieb, ale aj k sieti špecializovaných, profesionálne vybavených firiem v Nemecku.

Zdroj: www.glasurit.com

Foto: Tlačová fotografia BASF Coatings GmbH

Späť na titulnú stránku