Hlavné menu:

Spoločnosť BASF analyzuje trh s automobilovými odtieňmi za rok 2018

25.03.2019

• Biela zostáva na prvom mieste všade vo svete.
• Modrá je najobľúbenejšou chromatickou farbou v celosvetovom meradle.
• Farby s efektmi vytvárajú nové možnosti výberu a zvyšujú tak popularitu achromatických farieb.

Divízia Coatings spoločnosti BASF prezentovala novú správu s názvom „BASF Color Report for Automotive OEM Coatings“, ktorá prináša medzinárodnú analýzu rozdelenia farieb na trhu s automobilmi za rok 2018. Aj naďalej dominujú na cestách achromatické farby – biela, čierna, šedá a strieborná. Ich podiel dosahuje takmer 80 % celosvetovej výroby osobných automobilov. Najobľúbenejšou farbou tejto skupiny je biela. Viac ako každý štvrtý automobil v Severnej Amerike a takmer každý tretí automobil v Európe je nalakovaný touto farbou, v regióne Ázie a Tichomoria to platí viac ako o polovice vozidiel. Oproti tomu obľúbenosť striebornej sa v porovnaní s minulým rokom mierne znížila.

Medzi veľkým počtom chromatických farieb je najobľúbenejšou modrá a za ňou nasleduje červená. Tieto farby sú rozšírené predovšetkým v segmentoch malých a tzv. kompaktných automobilov. Vo väčších kategóriách automobilov ale ich obľúbenosť podstatne klesá a oproti minulému roku tu naopak dochádza k výraznému nárastu podielu čiernej a bielej.

Efekty vytvárajú v Európe nové varianty farieb

Takmer každý piaty automobil v Európe je nalakovaný šedou farbou, ktorá nahradila čiernu ako druhú najobľúbenejšiu. Majitelia automobilov si môžu vybrať z viac než 110-tich variantov tejto farby, od svetlošedej až po tmavú antracitovú metalízu. Pri modrej je možností ešte viac: asi 140 farebných nuansí robí z modrej najrozmanitejšiu farbu na starom kontinente. S celkovým podielom 11 % v roku 2018 prekonala modrá striebornú, čím sa stala štvrtou najobľúbenejšou farbou automobilov v Európe.

 

K jedinečnému vzhľadu vozidla taktiež vo veľkej miere prispieva metalízový alebo perleťový efekt. V roku 2018 boli dve tretiny všetkých automobilov nalakované lakmi s efektmi. Platí, že čím je automobil väčší, tím častejšie sa táto úprava s efektom používa. Tmavé odtiene, ako sú čierna alebo šedá sa najčastejšie kombinujú s efektom metalízy, kým svetlejšie odtiene sú z väčšej časti tzv. Uni odtiene. „Možnosti pri používaní efektových pigmentov sa neustále vyvíjajú a prinášajú stále nové inšpirácie,” hovorí Mark Gutjahr, vedúci oddelenia Automotive Color Design Europe divízie BASF Coatings.

Farby, laky a trvalá udržateľnosť

Spoločnosť BASF ponúka trvalo udržateľné riešenia farieb a lakov pre automobilový priemysel, ktoré skracujú proces ich nanášania a schnutia a pomáhajú tak znižovať emisie CO2 až o 20 %. Patria sem aj vodou riediteľné základné laky s minimálnym obsahom prchavých organických zlúčenín (VOC) ako aj farby a laky s integrovanou funkciou riadenia teploty. Tieto, na rozdiel od bežných farieb a lakov, minimalizujú zahrievanie povrchu vozidla a zabezpečujú, aby sa interiér automobilu výrazne neprehrieval.

O divízii Coatings

Divízia Coatings spoločnosti BASF disponuje medzinárodnými odbornými vedomosťami pri vývoji, výrobe a predaji inovatívnych automobilových a autoopravárenských farieb a lakov, priemyselných lakov ako aj stavebných náterov. Vytvára tak na budúcnosť zamerané riešenia a podporuje inovácie, dizajn a nové možnosti aplikácií, aby dokázala spĺňať požiadavky svojich partnerov všade vo svete. Zákazníci spoločnosti BASF Coatings profitujú z odborných vedomostí a zdrojov medziodvetvovo a celosvetovo pracujúcich tímov v Európe, Severnej a Južnej Amerike, ako aj v regióne Ázie a Tichomoria. V roku 2017 dosiahla celosvetovo obrat asi 3,97 miliardy eur.

Solutions beyond your imagination – Coatings by BASF. Ďalšie informácie o spoločnosti BASF Coatings je možné nájsť na internete na www.basf-coatings.com.

O spoločnosti BASF

Spoločnosť BASF tvorí chémiu, ktorá spája – pre trvalo udržateľnú budúcnosť. Spoločnosť kombinuje ekonomický úspech, sociálnu zodpovednosť a ochranu životného prostredia.  Približne 115 000 zamestnancov koncernu BASF prispieva k úspechu zákazníkov prakticky vo všetkých odvetviach na celom svete. Spoločnosť má veľmi široké produktové portfólio zahŕňajúce nielen chemikálie, plasty, stavebné materiály, poľnohospodárske produkty, ale aj jemnú chémiu, ropu a zemný plyn..V roku 2017 vykázala tržby vo výške viac ako 60 miliárd eur. Akcie spoločnosti BASF sú obchodované na akciových trhoch vo Frankfurte (BAS), Londýne (BFA) a Zürichu (AN). Viac informácií o spoločnosti BASF nájdete na internete na adrese www.basf.com.

Článok bol redakčne upravený.

Zdroj: www.basf-coatings.de, www.basf.cz

Foto: Tlačová fotografia BASF Coatings GmbH

Späť na titulnú stránku